Veckobyte

Dear Nobody. Nu hör du lite bättre där inne. Bäst att tänka på vad man säger då. Ska säga det till din pappa också. Precis som i texten nedan går det nu för tiden att känna dig buffa där inne, även om det oftast är svårt att urskilja vad som är du som rör dig och vad som är magen som gör...magsaker.

Visar Arvid bilder ur Lennart Nilssons bok, så han vet hur mycket du växer och hur du ser ut. Det var inte meningen att han skulle få veta så tidigt men eftersom han var med och hörde dina hjärtljud när han var hemma från förskolan var det oundvikligt. Han är väldigt fundersam och intresserad, och helt plötsligt väldigt rädd om sin mammas mage. Vi brottades lite i soffan i vardagsrummet, då han plötsligt satte sig upp och sa, helt allvarligt; "Men mamma, det här kan inte vara bra för mitt lillasyskon".

Såhär ser du ut nu, i vecka 16:





Vecka 16


Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0