Höstrusk

2009-09-28 20:57:52 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r

Jag är fortfarande positiv dock. Det är lite småregn och väldigt blåsigt, men det är ändå härligt kallt i luften. Sådär lite lagom.
Idag var Arvid med mig på träningen, han testade babysats för första gången, alltså barnpassning medan man tränar. Jag valde ett kortare Core pass ifall han skulle bli orolig. Tydligen helt i onödan! När jag hämtade upp honom ville han först inte gå utan att jag skulle leka med honom. Tjejen som jobbade för dagen hade bara lovord att säga, framför allt den klassiska "gud vad han pratar!". Om jag får skryta bara lite så finns det ingen som tror att han bara är 2 när han pratar "lika bra som en fyraåring".
Och pratar det gör han, med besked! Ibland tittar Johan och jag på varandra och bara häpnar över allt som bubblar fram. Andra gånger ser vi lite mer uppgivet på varandra när pratet aldrig dör ut och man skulle vilja ha en endaste tyst minut.

Just nu:
A (från sin säng): Mamma vad gör du?

I: Jobbar

A: Jobbar du inte på ditt jobb?

I: Nej jag sitter och jobbar hemma på datorn

A: Vad heter ditt jobb?

I: ...

A: Heter det skolan?

I: Ja det heter det, men nu får vi inte prata mer för nu måste du sova

A: Var är Johan, är han på sitt jobb?


I helgen var som bekant Sara på besök. Det blev två intensiva roliga dagar med Kiviks äppelmarknad den ena dagen och shopping den andra dagen. Dag två ägnades större delen åt att leta efter en väska till Sara, och till sist (till Johans stora lättnad) hittade vi en.


Bild från väskletningen:

Systrar

2009-09-25 08:37:48 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r

Imorgon kommer min storasyster hit. Hon åker långt långt med tåg för att besöka lillasystern. Det ska blir roligt. Jag är bara tvungen att lägga upp en låt, en riktig glädjelåt, som aldrig nådde Sverige med full kraft.

Tänk er, snabba minibussar som rammar allt de kommer åt, nätter så svarta som inget i Sverige, sol som strålar med full kraft på dagarna. Inga vuxna, bara ungdomar mellan 14-17 så långt ögat når. Stränder, gyllene långa stränder var man än vände blicken. Välkomna till Malta, ett semesterparadis för ungdomar på språkresa.


Så till Sara, till Peter, till Madde och Maja. Till alla som delade sommaren 2001!

Mobiler

2009-09-24 21:09:51 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Jag säger då det. Vilken djungel!!
Ger snart upp. Men om nån inte kan få tag i mig kan jag meddela att det är för att min mobil är mongo.

Min "egentid"

2009-09-21 18:24:29 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r

Igår kom jag med flyget till flygplatsen här i Malmö. Jag var dödstrött och ensam, men vid gott mod. Jag hade lagt upp en plan på flyget från sthlm, nämligen att ha lite "egentid", ett begrepp som är väldigt populärt att slänga sig med nu för tiden. Varenda människa med självaktning ska tydligen ha lite egentid och "hitta sig själv". Det där med hitta sig själv lät ganska tråkigt. Jag och myself kommer bra överrens och det känns inte som att jag behöver göra en djupdykning och slösa min "egentid" på att lära känna mig själv bättre.
Däremot hade jag lockat mig själv med tanken på en helkväll i soffan, kanske stifta bekantskap med den avancerade teven vi köpte för några månader sen. Jag hade till och med förfört mig med tanken på ett paket Ben and Jerrys, i min favoritsmak Half baked som skulle införskaffas på vägen hem. Trodde jag.

Landar på Sturup. Får min väska nedlyft av förbipasserande man (i och för sig är jag 1.67 och hade kunnat lyfta ner den själv men förbipasserande män verkar tycka att det är deras skyldighet), promenerar raskt till bilen som jag låser upp och sätter mig i. Drar in de välbekanta dofterna av Johan, saknar honom litegrann men leder då snabbt in tankarna på myskväll, "egentid" och framför allt, Ben and Jerrys. Startar bilen kör fram till bommen och inser att jag inte har någon plånbok. Krasch. Jag är alltid den som checkar av listan tre gånger innan jag ger mig av någonstans. Jag glömmer inte en sådan sak. Men det har jag gjort. Tydligen.

Poff. Alla planer förintade.

Poff för egentid. Poff för att snabbt och smidigt komma hem, sjungandes till nån popdänga. Poff för gott mod.

Parkerar bilen igen. Tittar lite dumt på mobilen, gör ett överslag och har ingen som kan komma till undsättning. Dessutom dåligt med batteri. Tänker ut en alternativ plan. Flygbuss. Inser att jag inte kan betala för denna. Tänker ut ännu en plan, plan C. Lämnar överflödig packning och promenerar ner till busshållplatsen. Siktar in mig på en uniformerad pilot som väntar på samma buss som mig. Frågar med lätt darrig röst (helt naturlig faktiskt) om han vet ifall de tar smsbiljett på bussen. Han vet inte. Föreslår mig att gå in och köpa en biljett ifall jag inte har kontantkort. Jag förklarar att det inte går för att jag blivit av med min plånbok. Lägger till att de säkert tar smsbiljett, jag får helt enkelt fråga. Ställer mig en bit bort. Väntar. Piloten tycks fundera. Vänder sig mot mig och säger att det här löser vi, ifall jag inte kan betala med mobilen har han ett klippkort med två biljetter kvar. Det ordnar sig. Tackar den snälla piloten som förmodligen var den som flög mitt plan från sthlm också.

På bussen tar de till min förvåning smsbiljett och allt löser sig nästan. Nästan, förutom att min mobil har valt att gå in i vänteläge och jag genomlider antalet frustrerade minuter med att bara vänta och hoppas på att den ska komma ur det läget, gärna innan batteriet är slut. Den gör det faktiskt, till min stora häpnad. Jag sms:ar snabbt och lyckas visa upp biljetten innan mobilen slutligen dör av batteribrist. Bussen börjar rulla. Djup utandning.


Här är faktiskt mina krafter slut. För 1½ år sedan då allt omkring mig tappade formen och kraschade in i en betongvägg köpte jag ett par exklusiva hörlurar till min I-pod. Det är en variant som påminner om öronproppar och stänger allt ljud ute så man bara hör musiken, och alla små skiftningar i denna. De lurarna blir min räddning idag igen, precis som då. Pluggar in dem och lutar huvudet mot fönstret, dödstrött. Tänker på helgen som på vissa sätt blev en katastrof, blir lite darrig på händerna och lite blank i ögonen. Bussen är mörk och bland alla förkylningar tänker nog ingen på att mina inandningar genom näsan låter misstänkt likt gråt.

Jag försöker på alla sätt hinna med alla. Vill inte att någon ska bli besviken, saknar dem så mycket. Men det är omöjligt att räcka till. Omöjligt att inte vara en "svikare".


Går genom den mörka staden, som tycks sova redan, fast klockan bara är över åtta. Släpper in mig själv i den mörka lägenheten. Tänder lite små lampor. Packar upp den lilla packning jag fått med mig hem, lägger saker på dess rätta plats, plockar undan en del leksaker som ligger framme och inte kommer att användas på en vecka. Ringer Johan som är kvar i Sundsvall för att jobba i sthlm på måndagen och meddelar via hans pappa att jag är hemma. Sedan äntligen kraschar jag i soffan. Ringer ett samtal till, enbart för lite pepp. Sen är kvällen över. Har ingen ork eller glädje för Charlies änglar, trots att det verkligen gillar de filmerna i vanliga fall. Stänger av teven, vi får lära känna varandra någon annan gång. Det blir Unni Drougge i sängen istället.
Precis innan jag somnar ringer Johan och vänder allt det trista och sorgliga med hjälp av ord. Den finaste killen, som har det där lilla extra att ge. Min älskling. Somnar gott till slut.

There's nobody else

2009-09-20 22:02:08 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
På bussen, gatlyktor på vajer svänger i vinden och det känns. Spelar musik som också känns. Släpper efter bara lite. Tror inte någon reagerar. Går genom staden. Innanför dörren ser jag mig omkring och andas in. Och ut.
Fumlar med telefonen. Släpper efter lite till. Finns bara en person att prata med såna här stunder. Och hon svarar. Säger att jag inte kan vara perfekt jämt. Lilla gumman som förstår.

Imorgon ska jag skriva lite mer vettigt. Ikväll är jag bara trött.


Musik som betyder, ignorera videon, det är låten.

Innan mörkret faller

2009-09-17 06:32:59 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
När jag nyss flyttat hit till skåne saknade jag de ljusa sommarnätterna. Här var det mörker från klockan nio. Nu är det höst och mörkret känns ännu tätare. Maria försöker trösta mig med att det är mycket ljusar här än hemma, där det, enligt henne, aldrig blir ljust på vintern. Fast hon är ju från Småland, så hon vet nog inte riktigt. För här känns det väldigt mörkt klockan fem på morgonen, är det verkligen det hemma? Och igårkväll efter träningen var det verkligen vintermörkt. Jag bara väntade på att snön skulle börja dala. Och då var klockan ändå bara åtta.

De säger att vintern här nere är hemsk. De säger att den är mycket kallare än hemma, att det blåser genom allt. Ingen snö som isolerar och ger nån form av värme heller utan bara blåst. Jag gruvar mig. Alla som har varit i Härnösand vintertid eller ännu hellre, hösttid, kan tänka sig. Blåsten var ett skäl till att inte flytta till Härnösand i höstas. Johan var ett annat. Annars är det väldigt fint där. Men som sagt, blåsten. Så nu går jag i funderingar på hur jag bäst ska skydda mig mot kalla vindar. Alla som känner mig vet att jag kan tendera att tappa sugen när jag är för frusen. Gå in i survivalmode. Rent logiskt tycker jag, när det är för kallt måste man spara värme och energi innan man fryser ihjäl. Är säkert nedärvt från mina snälla förfäder bönderna.
Vad för sorts jacka ska man ha? De påstår att en vindtät jacka är det bästa, alltså funderar jag på nån form av skidjacka. Detta blir en spännande följetong, vädret kontra klädseln i Malmö.

Men återigen, tack och lov för hösten! Är jag den enda människan som bli glad över höst? Jag känner iallafall stor lättnad när vi är ute på utflykt och promenad och luften är sval och solen lagom varm. Barnen sparkar upp löv med sina kängor. Trädens blad har gulnat. Välkommen kära höst (förutom höstrusket).

GRATTIS

2009-09-16 07:20:43 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Äntligen äntligen äntligen är den lilla prinsen här. Nina har blivit tvåbarnsmamma, min gudson har fått en lillebror. Jag är rörd och glad och samtidigt lite bekymrad. Det hade inte varit superlätt direkt. Min fina Ninis var ganska illa däran. Vila, vila vila är det som gäller nu.
Men nu är han här, prinsen. Bara de har hämtat sig kommer jag infarandes från andra sidan Sverige för att beundra underverket! Välkommen till världen lilla N.

Och ett superstort grattis till Olov och Camilla som fick sin lilla prinsessa inatt. Ironiskt, lustigt eller vad man ska säga, att Johans kompisar och mina kompisar föder barn samma natt, då båda har gått över tiden.
Roligt, jag ser fram emot att få se henne. Välkommen du med, lilla... A?

Från då.

2009-09-14 21:28:03 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Jag hittade den här låten då för över ett år sedan. Den hade kunnat gälla oss. Mig.
Då. Inte nu.
Så då spelade jag den om och om igen. Och texten fyllde tomrummet där mina ord borde ha funnits. Snabbt lärde du att lyssna efter mina ord i textrader som gick på repeat. Oftast nådde budskapet fram. Och du tog dig in. Steg för steg.
Jag kommer aldrig att glömma min hjälte!


Vad underbart

2009-09-14 09:03:30 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Hösten är här. Jag gillar verkligen hösten. Det skulle kunna vara min favoritårstid. Kanske är det så att jag säger så om alla årstider när de nyss kommit. Kanske. Men jag gillar verkligen hösten. Det är lätt att andas igen och tankarna flyter bättre. Färgerna är vackrare och så även människorna. Allt är så mycket intressantare på hösten!

Det är den 14 september. En höstdag. En bra dag.
För ett år sedan var vi på tur. Alnö runt, i den blå audin. Vi stannade och tittade på hus och stränder. Utan mål, men jag skulle iallafall visa dig mitt sommarhus. Vi småpratade om allt och inget. Tungt och lätt. På väg hem igen är det tyst i bilen. En annan laddning. Något har förändrats, vi känner det båda två.

Kanske var det dina armar runt mig. Med blicken mot öarna på håll, ryggen mot vägen. Den vackraste platsen på jorden. Du beskrev det i efterhand som att det var nu du insåg. Det här kan vara något annat. Något stort.
På kvällen tar vi en sen fika i stan. Håller handen. Din blick på mig är förändrad.
Det är vi.

The reader

2009-09-11 14:11:58 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
Han gillar verkligen att läsa. Inte bara titta på bilderna, utan utförligt berätta "läsa" vad som händer på respektive bild. Ofta går han in på rummet, plockar fram lite böcker ur hyllan, sätter sig på golvet eller i stolen och pratar på för sig själv om handlingen.



   



Allt faller... På plats

2009-09-11 10:11:16 Allmänt 3 K o m m e n t a r e r

Hemmet är i ordning. Arvid är snart frisk igen.
Jag har ringt alla samtal, skickat in bokningar till scouterna, planerat helgens aktiviteter. Klockan 16 dag skulle jag ha slutat jobbet, så från då är det officiellt helg!

Fast redan klockan 14 tjuvstartar vi på helgen. Emelie kommer på besök från sin nya skola i Växjö och vi har softhelg inplanerad. Ni vet, laga god mat, hyra film, kanske lite tilltugg till denna. Skön helg helt enkelt. Och nästa helg blir det Sundsvall för hela slanten, träffa kompisar. Middag. Scouter. Ny liten baby.
Vilken härlig höst!

Och sjukt att året går mot sitt slut. Det är bara typ 3½ månad kvar av 2009. När det närmar sig ska jag göra en årsutvärdering. Undra om jag gjorde någon förra året? Eller ja, det gjorde jag nog. Ska kolla upp den med. Ska även se om jag avlade några viktiga nyårslöften som det kanske isåfall är dags att börja ta tag i.


Kommande höjdpunkter det här året:

18/9 Middag hos Ronney och Kristin
19/9 Alnöfejden
20/9 Snusa på liten, liten baby
25/9 Sara på besök
2/10 Johan fyller år
20/11 Winnerbäck Malmö
4/12 Min födelsedag. Kalas i Sundsvall för de som vill ;-)
5/12 Julmässa
19/12 Julkonsert med Peter Jöback Malmö
V. 52 Jullov!
31/12 Nyår i Kovland


Jag kanske fyller på listan allt eftersom. Vem vet vad den här helgen har att bjuda på i form av höjdpunkter.

 

Ni kan alla slappna av

2009-09-10 22:26:49 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r

Ingen svininfluensa!
Febern är betydligt mer hanterbar idag, det verkar som att toppen var inatt, då det var som värst. Nu sover lillen och idag har han varit alvedonfri och ändå hållt sig strax över 38 bara. Så ni kan andas ut, krisen är över. Jag kan andas ut.

Vi var som bekant till läkarstationen idag. Där fick vi inte komma in utan ifall man hade influensasymptom, (feber, täppta andningsvägar, snuva, hosta) som Arvid har, så skulle man sitta utanför dörren och ringa på en klocka. Det gjorde vi. Sedan väntade vi. Så kikade en sköterska ut genom ett titthål och frågade vad det gällde. Jag förklarade att Arvid var inne på fjärde dagen med hög feber och dessutom ont i kroppen och svår förkylning. Luckan smälldes snabbt igen och sedan kom män i stora rymddräkter med masker för ansiktet ut och eskorterade oss till ett undersökningsrum där en upprörd akutläkare väntade.

Eh.
Eller... Ja, nästan iallafall.

Men det konstaterades iallafall att Arvid hade en infektion, vilket betyder att det inte är smittsamt, fritt fram för besök lilla E, och att lite hostmedicin skulle göra susen. Skönt. De tog både halsprov och blodprov, så jag kan vara säker på att testerna stämmer. Tummen upp, Malmö sjukvård.
På väg hem var vi in på apoteket och hämtade ut hostmedicin, köpte mer barnalvedon (bra att ha hemma) och nässpray. Arvid envisades med att bära påsen, men som den allvetande vuxne jag är förklarade jag att flaskan med medicinen kunde gå sönder, och att vi var tvungen att spänna fast påsen i cykelsadeln medan vi åkte. Han gick motvilligt med på detta, så när vi kommer hem knäpper jag av honom, tar påsen i ena handen och sätter ner honom med den andra. Reser på mig och... Tappar påsen. Klirr. Flaskan sönder. Medicinen på backen.
Arvid gråter "Vad hände mamma, varför är medicinen sönder". Jag bara stirrar dumt. Sedan gör jag något än mer irrationellt. Böjer mig ner och försöker med den medföljande skeden fånga upp lite medicin som ännu inte runnit ur påsen. Tror att min tanke här är att hinna få i honom åtminstone en dos. Inser sedan det ologiska i mitt handlande:

1. Medicinen ska tas vid behov, oftast innan sänggående. Något behov fanns inte då han inte hostade just då.
2. Flaskan har ju gått sönder! Kan finnas minimala glasbitar i vätskan.

Så jag gör vad vuxna gör när de tappar koncepten... Lovar guld och gröna skogar. Jag lovar Arvid att vi ska köpa ny medicin imorgon. Sedan kramar jag om honom och vi går in tillsammans. Flaskan slänger jag i glasåtervinningen och kvar ute rinner hostmedicinen sakta ner i sprickorna mellan gångplattorna.


Eftermiddagen har varit så bra, jag har hunnit maila iväg lite åt scouterna, ringt sjukvården i Sundsvall (definitivt ingen tumme upp), haft kontakt med diverse andra instanser som håller telefontid och är svåra att få tag i, och även hunnit prata med några kompisar som jag saknar. Jag har till och med skaffat ett eget priokort till tåget. Det ni! Vuxenpoäng till mig. Sedan ringde jag dessutom kundtjänst (mer telefonkö) och fick mina inbokade resor överförda så jag kan inhämta poäng från dessa. Resor förresten, jag har bokat (och betalat) alla kommande resor till Sundsvall, så är det nån som är nyfiken kan jag meddela tid och plats för hela hösten, ända fram till jul! Å, hemmadagar, ett under av effektivitet!

Bilder från vår mysiga middag med potatissoppa och nybakt bröd

  

Sjukdomsstatus - dålig

2009-09-10 08:54:28 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r

Över 40 grader inatt, rop på mamma och klagomål över ont i ryggen. Idag blir det läkaren, så fort lillen vaknar.
Något fantastiskt här nere som man borde ta efter i Sundsvalls kommun är drop in tider hos läkarstationen. Som på den tiden när disktrikssköterskan verkligen fungerade som en distriktssköterska, utan tidsbokning. Mellan 8 och 10 kan man ta en nummerlapp, vänta på sin tur, bli uppropad till disken, beskriva sitt problem och få träffa en läkare. Måste man på lab finns det drop in dit, så då sätter man sig utanför lab och tar en kölapp. Sedan har man sitt recept efter en stund. Smidigt och oslagbart! Man behöver inte ens tillhöra Granen, som är den vårdcentral som ligger närmast oss och tillämpar sånt här drop in, man kan droppa in från nån annan vårdcentral också! Mycket bra!

Alla kan lista ut vid det här laget att vi blir borta hela veckan. Får se om han piggnar på sig i helgen så jag kan skicka honom på förskolan på måndag, även det börjar kännas tveksamt. Men jag uppdaterar er med hur det går.

Nu äter jag fil och müsli och väntar på att ännu en hemmadag ska ta sin början. Ska baka det mest avancerade bröd jag kan hitta för att fördriva några timmar medan Arvid ser på film eller sover. Till middag är det potatissoppa med bröd (mums).




Fina lilla du, bli frisk!

Tillbaka i skolbänken

2009-09-09 21:18:18 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Så sant som det är skrivet. Ikväll var jag tillbaka i föreläsningssalarna, tillbaka i skolbänken. Det har ju gått en hel sommar utan studier så jag tyckte att det var dags!
När skämt åsido så har jag hoppat på en kurs. Skickade in en ansökan i efterhand och har blivit antagen, så nu är det bara att kavla upp ärmarna och hoppats att jag inte förslappats under sommaren. Kursen är Montessoripedagogik del 1, av vilket man kan räkna ut att det kommer en fortsättning. Jag kommer att läsa på kvällstid (onsdagskvällar) och utbildningen är på halvfart. Lite lagom att testa sig för, få se om jag söker nästa delkurs på hel eller halvfart. Första föreläsningen var ju som sagt ikväll och det kändes roligt, kursansvrige var jättebra så jag är nöjd. Det här känns som att det kommer att gå vägen. Jag uttryckte lite oro till min syster angående att läsa, om än bara på halvfart, och dessutom jobba heltid. Då fnös hon bara något om att jag minsann tidigare pluggat heltid och varit ensam med en baby. Hon har så rätt lilla Sara, det var snällt av henne.
De här 15 poängen sträcker sig fram till jul, så kan jag läsa ytterligare 2x15 sen. Sedan är jag examinerad Montessoripedagog med. Roligt!

Åå det finns så mycket att läsa, så mycket att lära sig. Tiden räcker inte till för allt man vill hinna fördjupa sig i. Får se om jag stannar länge som förskollärare eller om jag följer min plan att sakta men säkert läsa upp till gymnasielärare. Det eller den stora utmaningen som jag pratar om ibland. Men den lokaliserar sig till Sundsvall kommun, så det får vänta. Det står inte stilla iallafall. Man får inte stagnera!


Ikväll kände jag för första gången att Malmö var vackert. På väg hem från skolan, härlig sensommarkväll. Solen gick ner över turning torso, båtarna guppade i hamnen. Så har jag inte känt innan, undantaget då jag vistats på lilla torg. Det var en bra känsla, och den räckte hela kvällen. Trots att jag på vägen hem gick vilse innanför ett vägarbete och bara stötte på kravallstaket när jag försökte ta mig ut, och till slut blev "räddad" av en man med skyddshjälm. Trots att jag råkade köra två varv runt kvarteret när jag skulle parkera till ett grabbgängs stora glädje. Trots detta, är jag glad ikväll! Allt känns bra!

Ackompanjemang

2009-09-09 12:46:22 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
För alla som behöver det. Fast vi behöver väl alla lite skönhet i våra liv? Love Undone, engelsk demo av Kents Duett. Uppskattar allra mest sista stroferna, nynnandet på slutet.

Från mig till er. Varsågoda!


Sjukdomsuppdatering

2009-09-09 09:13:35 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
Febern nu på morgonen ligger på 38.7. Innan han har kommit igång ens. Vilket gör att vi kan sluta oss till att det blir ännu en dag med temperaturer på över 39. Vilket i sin tur betyder att det inte blir någon förskola imorgon (knappast) och inte heller på fredag. Imorgon blir det ett besök på vårdcentralen om inte febern gett med sig, för han uppfyller sypmtomen för influensan på många punkten.


Arvid när han var knappt ett år gammal och jättefebrig!



Själv saknar jag min snälla sambo som jobbar och sliter. Imorse var det utplockning av skjorta som gällde för det var ett möte med ny kund. Jag vet inte vad allt han gör innebär, men jag har fullt förtroende för att det är något bra och viktigt :-) På tal om jobb säger vi alla grattis till lillebror Martin (Johans lillebror) som fått jobb. Det var roligt!

Tankar och viljor

2009-09-08 10:13:50 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r

Man måste på nåt sätt veta. Var man ska landa med sina fötter. Även om de inte alltid är på fast mark. Man måste liksom ha något att sikta mot. En slags trygghet, en plats som är hemma.
Tappar man det tappar man något grundläggande. Något som ingen fungerar bra utan. Att vara hemlös behöver inte betyda att man inte har ett hem, en fysisk plats. En dörr att låsa.
Att vara hemlös är lika med att vara otrygg.

När marken slits bort under fötterna kan en person vara en mål. Hemma kan vara hos dig. Jag skulle följa dig över hela världen, för du ger mig trygghet.

Hemmaliv

2009-09-08 09:48:17 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r

Hade nästan glömt hur bra jag trivs med att vara hemma såhär. Man hinner få så mycket gjort, och hinner sitta ner långa stunder och prata med Arvid. Sitta ner och leka med honom.
För att inte tala om allt hemarbete. Fönstrena är putsade, strykningen är klar, golven är damsugna, Arvids bokhylla är sorterad, köket är skinande blankt och diskmaskinen är tömd. Sängarna är bäddade, jag har till och med haft fram dammvippan och dragit några varv (och sedan damsugit igen, borde ha tänkt igenom det där först).

Men jag hoppas ändå att Arvid kommer vara feberfri imorgon. Det var han inte idag, så jag blir hemma minst imorgon också. 39.4 var febern på inatt då han fick en alvedon, 38,4 var den imorse vid åtta då han klev upp. Jag har saker att få gjorda på jobbet, har lite dåligt samvete över att vara hemma mitt i veckan på det här viset.

Det slår mig, vilket fantastiskt samhälle Sverige är på vissa områden. Att en förälder ges möjligheten att vara hemma med sitt barn vid sjukdom och ändå klara sig ekonomiskt gör nog att fler föräldrar tänker sig för innan de skickar sjuka barn till förskolan (alla föräldrar borde ju vilja sitt barns bästa). I förlängningen innebär detta att barnen inte smittar andra barn vilket leder till att deras föräldrar förhoppningsvis slipper bli sjuka och då drabbas inte deras aretsplatser eller arbetsgivare. Någon tänkte bra någon gång. Ska undersöka hur och när lite närmre...

38.7

2009-09-07 18:56:31 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
Så hög är febern just nu. Men humöret är bra, än så länge. Alvedonen från middagen verkar än. Sen får vi se hur natten blir.

Puuh, idag går vi om varandra, Johan och jag. Vi fick en mysig frukost tillsammans, bestående av havregrynsgröt med havremjölk :-) Den vanliga mjölken är slut men vi har fortfarande havremjölk kvar sen vår detox. Riktigt god faktiskt. Om det ändå funnits sån när jag var laktosintolerant. Minns att den där "mjölken" som fanns när jag var barn var riktigt äcklig! Tofuline hette den.


Vidrigt!


Men först blev Johan försenad på jobbet, han kom hem strax före sex, och klockan sex skulle jag vara på jobbet och ha visning för föräldrarna. Kom hem vid halv sju då Johan skulle iväg på träning. Han träning slutar efter åtta och då ska han veckohandla mat (med vårt gemensamma kort!!). Så han är säkerligen inte hemma förrän efter halv tio-tio nånting. Och vem vet, då kanske jag sover...
Tack och lov för att sova tillsammans iallafall!


Svininfluensan

2009-09-07 13:44:44 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Ja det verkar som att influensan drabbat oss. Sen om det är svin- fågel- eller fluginfluensan kan kvitta. Arvid har varit hängig hela helgen, lite gnälligare än vanligt, sovit oroligare än vanligt och näsan har runnit konstant sen i fredags. Imorse frågade Johan mig om Arvid skulle vara hemma. Jag hade inte tänkt tanken, men han hade ju sovit dåligt och var väldigt snorig. Jag sa att vi skulle avvakta tills han vaknade och se.
Snorig var han, men han tittade leende på mig och sa: "ska du skjutsa mig på dagis idag mamma?", ni som kommer ihåg hur oycklig han var tidigare när det gällde dagis förstår att det var svårt att moststå. Så efter frukost cyklade jag trots allt iväg med honom till Lärkträdet. Fel fel fel.
När vi kom dit och gick in började han genast storgråta och säga att han ville vara med mig. Jag lovade att Johan skulle hämta honom ganska tidigt och kramade honom litegrann. Sen vet jag att det bara blir värre för barnen om man signalerar oro och stannar kvar, så med tungt hjärta lyfte jag över honom till Christina och gick.

Under förmiddagen försökte jag ringa för att kolla hur det var med honom, hade inte numret till avdelningen inlagt så jag försökte med det som fanns på hemsidan. Då blev jag kopplad till Bolagsverket (!!??!!). De ställde sig lika undrande som mig till varför jag ringt dem, och de kunde knappast meddela mig hur Arvid mådde.
På min rast när jag som bäst strosade i Hansagallerian och letade efter ett par gummistövlar till Arvid ringde förskolan mig. Lillen har feber. Det vara bara att cykla och hämta hem honom.

Så nu ligger han inne i sin säng och sover, efter en stor portion gröt och en Bamsesaga. Jag vabbar idag och imorgon, kanske på onsdag. En av mina kollegor ringde upp efter att jag kommit hem och förtydligade att jag inte skulle känna mig stressad över att komma in, utan jag skulle vara hemma med Arvid så länge han var hängig. Det var rart av henne, jag hatar att vara borta från jobbet. Känns som man lämnar alla kollegor i sticket. Men på nåt sätt känns det bättre att vara hemma med sjukt barn än det gör att vara sjuk själv. Att ens barn blir sjukt kan man liksom inte hjälpa. 


Blanketten om vård av barn är beställd från försäkringskassan. Nu väntar putsning av fönstren, så jag får känna att jag har gjort någontig idag. Sortera in tvätt och stryka skjortor är också sysslor som ska göras. Och läsa ut Lasermannen, vilket jag fortfarande inte gjort. På nåt sätt kan jag nog fylla den här dagen med sysslor, små och stora.



Lilla sjuklingen med hans favoritbok. Tack Maggan (eller lillebror Martin) för den.

Från Hannas till min

2009-09-06 08:43:17 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
Den bästa känslan är fånga ett perfekt ögonblick på bild dina armar runt mig när jag sover gå uppför trappen på kvällen innan julafton och allt är mörkt förutom julgransljusen stoppa hans täcke om honom te i fönstersmygen rödön en söndag morgon somna ifrån allt på soffan hos en trygg vän sitta på en buss med rätt musik i lurarna vara på väg mot något spännande träningsvärk i magen när du frånvarande stryker din tumme över min handrygg hoppa från sten till sten på stranden i bjäsbodarna leendet när jag hämtar från dagis mötas i regnet


Det är faschinerande hur hon är som mig. Hur lika vi är. Mer än vi kanske inser.
Tankar och skrivsätt. Jag ska aldrig underskatta dig. Du är jag, bara lite yngre.
Lite friare. Och ändå bara du. Hanna!

Hemmadagar

2009-09-05 19:17:56 Allmänt 0 K o m m e n t a r e r
Igår var en så skön ledig dag. Fick viktiga saker gjorda, och hann dessutom med att damsuga lägenheten innan Johan kom hem. Mindre kul var att vi cyklade bort till läkarstationen för att jag behövde kolla upp en grej. Tidigare hade de drop in tid till 11, men nu var den bara till tio. Pratade med kvinnan i receptionen och frågade om det fanns möjlighet att få en tid till en läkare. Jag kunde få prata med en sköterska sa hon. Jag poängterade att det inte var något akut, men hon skickade iväg mig. Sköterskan dök upp, efter en halvtimme- trekvart nånting. Sen frågade hon vad jag gjorde där och sa att jag måste träffa en läkare för att få recept utskrivet. Det var bara att komma tillbaka när de hade drop in tid.
Suck. Grejen är att jag ju inte kan det. Eftersom jag jobbar. Men jag kanske kan hinna innan jag börjar på måndag. Kanske. Drop in tiden börjar åtta och jag börjar nio. Det kan gå. Hur som helst, det var dåligt slösade timmar på min lediga dag. Arvid och jag cyklade hem igen sen och en lur (Arvid) och städade köket (jag).


Igårkväll var så mysig. Perfekt inledning på helgen. Efter middagen (tacos) kröp hela familjen upp i soffan för att se en film tillsammans. Arvid var mycket fängslad, ända till sista tjugo minuterna då han var alltför upptagen med att äta russin och majskrokar. Jag hade valt film, det blev Pocahontas, en av mina Disneyfavoriter. Johans utlåtande "sådär, det var väl ingen riktig barnfilm direkt". Arvid somnade ganska snabbt efter filmen och jag och Johan softade på lite, han pysslade med sin dator (vilken han typ totalt byggt om) och jag läste om lasermannen. John Ausonius för den som undrar. Jag har inga minnen av lasermannens härjningar, vilket tydligen Johan har. Jag var förstås bara fyra år när han var verksam, det kan förklara en del.
Idag har iallafall hemmahelgen fortsatt, Johan har sorterat och rensat dator, jag har tvättat all tvätt, bytt lakan, städat och lagat mat. Nu ska vi spela lite Guitar Hero innan Arvid ska sova.

Jag är väldigt lycklig!

God helg

2009-09-04 10:03:13 Allmänt 1 K o m m e n t a r e r
Aaaah sovmorgon!

Väckarn ringde inte imorse, jag låg kvar och njöt fastän klockan var över sju. Och inte nog med det, jag somnade dessutom om! Johan kom in och pussade mig hejdå vid åtta och åkte på jobbet. Då sov jag en stund till! Det verkar inte finnas nån hejd på allt det här sovandet. Halv nio så vaknade till slut Arvid, som tydligen också (tack och lov) bestämt sig för att vi behövde sovmorgon. Han kom inpromenerande till mig så myste vi i sängen en stund. Sköna duntäcke, sköna kuddar.
Vår säng är fantastisk!

Anledningen till den långa sovmorgonen och att jag kan sitta här vid datorn vid den här tiden är att jag är ledig idag. Föräldraledig som det så fint heter. Arvids förskola har planeringsstängt (ungefär som en studiedag) och då måste barnen vara hemma. Och är man själv i en främmande stad som vi så måste jag vara hemma med honom. Vem sa att det inte har sina fördelar att flytta från kontaktnätet?
Skämt åsido tror jag att det var bra för Arvid med en dag själv med mig. Han har varit lite orolig sen han kom hem från semestern i Sundsvall. Haft några mardrömmar och ropat på mig i sömnen. På dagarna låter det "jag vill va med dig mamma", så fort jag ska hitta på någonting. Förhoppningsvis blir det bättre efter den här helgen. Vila, mys, familjetid. Härliga helg!


Just det, som parantes pratade jag med en kompis från Sundsvall häromdagen. Man inser ibland hur bra man har det! Hon hade det struligt (minst sagt), och jag har varit riktigt upprörd i flera dagar efter samtalet. Vissa dagar är det också jobbigare att bo så långt bort, när de man tycker om har det svårt. Jag hade gärna funnits där på lite närmre håll för henne, nu var ett två-timmars telefonsamtal allt jag kunde erbjuda. Men jag tänker på dig L!
Och tjejer, håll hårt i era snälla killar, ni som har såna, för det finns så många svin!


Nu ska jag lyxa vidare på min lediga dag och läsa ut min spännande bok som jag burit med mig överallt den här veckan. Lasermannen, heter den. Jättebra faktiskt. Tack Helena Marklund för den.
Over and Out

En helg i Sundsvall

2009-09-01 17:16:28 Allmänt 2 K o m m e n t a r e r

Puuh, dessa hemmahelger. De tar knäcken på en!

Nej, skämt åsido, jag har haft en underbar helg. Träffat min älskade gudsyster och min gudson, besökt min mormor, träffat min familj, promenerat på gatorna i min favoritstad och ätit massa (för mycket) god mat!



Några mysiga timmar på Arlanda senare...


I Sundsvall var det full rulle. Midlanda, Båräng, Haga, Granlo, Älva, Stan, Granloholm, Birsta, Släda, Birsta, Nacka, Båräng, Stan... Fullt fart alltså!



Bäst var iallafall en intensiv förmiddag på stan med den bästaste bästa vännen. Jag fick lite terapi mot min plötsliga oengagemang i shopping och lyckades komma hem med tre t-shirtar jag kan ha på jobbet. Vet inte om mitt sällskap var så förtjust i dem riktigt, men jag tyckte de var söta. Jag shoppade också ett par vindtäta regnbyxor åt Arvid från polarn, men sen fick det vara färdighandlat. Efter den intensiva shoppingkuren tyckte jag att vi gjort oss förtjänt av lite fika så jag tog min dejt till charm där vi satt i solen och myste.


Tack för en bra dag Nina (och lilla N)







RSS 2.0