Dear Nobody

2010-11-28 13:12:33 Graviditet 4 K o m m e n t a r e r
Ja, nu börjas det. Breven till Nobody. Precis som boken vi läste en gång. Kommer du ihåg Nina?




Dear Nobody.
Vi har passerat den där riskfyllda tiden, det känns väldigt bra eftersom jag har varit lite orolig. Du har orsakat mig större "problem" än din storebror gjorde. Jag har dels varit så trött att din pappa tycker att jag går in i koma varje kväll efter klockan 21, sen har jag haft lite ont. Men det känns bättre nu, dels för att jag faktiskt mår bättre, sen för att vecka 12 är avklarad, passerad. Chansen att du stannar där inne är väldigt stor nu. Vi kan fantisera, drömma om vagnar, sängar, bilbarnstolar. Mest drömmer jag om nästa sommar. När vi får vara lediga tillsammans.

Du har förresten gjort så att alla mina kläder är för små. Det är ganska chockande, hur stor jag blivit om min mage. Nu är det många som frågar, som ser att du finns där inne. Min mage är lika stor nu som den var i vecka 18-20 med Arvid. Därför brukar din pappa skämta om att det är tvillingar. Det är det INTE. Det är bara du, och du tycker om att ta plats redan nu. Jag sade till din pappa att det är så orättvist det här med graviditet. När man är som minst om sin mage, de första 12 veckorna, är ofta när man mår som sämst. När man behöver mest stöttning. Men den kan lätt utebli för det syns ju faktiskt inte att man är gravid, att alla tarmar håller på att byta plats, att kroppens ämnesomsättning och näringsintag förändras, att alla hormoner går i taket... Allt det där orsakar du mig, och mer därtill. Och jag är så glad att du gör det, välkommen Nobody!




Vecka 13

Kroppen:
Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.


Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Talar du Kent?

2010-11-24 19:44:53 Musik för mig 0 K o m m e n t a r e r

Ni kan skratta om ni vill, håna oss vi rör oss ni står still. Du tar så lite plats, jag tar all. Men allt av vikt jag säger, har jag stulit ur en bok. Ur en klar himmel faller bomben ner. Jag vet var du tar vägen, när du är ensam i din säng. När jag blir grå, när jag faller, orkar du för två? Dom viskar du är tidlös men de menar omodern. Kom nu jag är kroniskt låg, bara mörkret hörs. Och i vårt land får man inte vara förmer, det här är Sverige, gråt när ingen ser. Just i ögonblicker när jag vaknar, hänger skuggan av hoppet kvar på mitt rum. Ät fett och socker tills du spyr, eller bli en fyra tons martyr. Så äckligt så korrekt, allt du säger smakar bara klibbigt, som mjölkchoklad som smält.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men vet ni inte så vet ni inte. Talar du Kent? Det är egentligen helt relevant. Jag vet de som talar Kent, de som sätter ord. Att fråga om man talar Kent är egentligen som att fråga ifall man tänker. Reflekterar du? Har du ett utlopp, en tröst, en sanning som hjälper dig fram? Kan du plocka fram orden när allt känns som tyngst, det svarta svenska. Vågar du se? Ibland ser jag nära som lider, och önskar att jag kunde vara där. Älskade vänner som behöver. Mamma. Pappa. Men jag kan inte trösta, jag önskar att de kunde hitta det i musiken, för att sedan förstå att det finns där i dem själv. En gång ville jag ge hemläxa, jag ville sätta på henne hörlurarna och låta henne lyssna på en låt om dagen för att sedan förstå. Hjälp till självhjälp. Men det fanns inte där, det som jag ville skulle finnas. Så talar du Kent? En motiverad fråga. Ser du saker som de är. Ser du förfallet. Ser du lådvinsnostalgin? Ser du kärleken? Ser du det bitterljuva? Ser du livet?


Och jag vet ju hjärtat, att DU talar Kent. Och ibland saknar jag dig så att det gör ont!

Idas önskelista

2010-11-21 12:15:04 Myself 0 K o m m e n t a r e r

Jag fyller 24 år och skriver fortfarande önskelista... Ja det är sant! Men min mamma efterlyste en, och jag menar, vem gillar inte att skriva ihop listor på saker de vill ha?



Idas önskelista 2010



Tårtfat från Jelly Bean, Rosa.
(Tror Jelly Bean finns på de flesta affärer, testa Rummet eller Village)



Etagefat från Jelly Bean, vitt.



Spice Boy Kryddkvarn TurkosSpice Boy Kryddkvarn Ceris
Pepparkvarnar från Spice Boy i fina färger, rosa turkos.
(Finns säkert på många ställen, har sett dem på Cervera)







Nintendo 8 bits, med välfungerande handkontroller.
+Super Mario bros 3
+ Hubble Bubble
(Vet inte var den finns men Erik vet)





Det var allt jag kom på just nu men jag kan säkert fylla på eftersom.

Hemma igen

2010-11-13 15:45:19 Arvid 0 K o m m e n t a r e r
Jag har slarvat med att uppdatera sen vi kom hem, men vad ska jag säga? Jag är trött! Förutom min vanliga kvällströtthet som gör att jag har mycket svårt att hålla ögonen öppna efter 21 går vi dessutom fortfarande på Maldivernatid här hemma. Räkna fram klockan 5 timmar så förstår ni. Vilket resulterar i att jag stupar i säng klockan 20 ungefär och ligger klarvaken nån gång efter sex. Arvid däremot, sover till åtta varje dag, måste vara skönt!


Det var lite kommentarer på Arvids önskelista, alltid roligt! Många undrar vad en Bakkugan är, och ska jag vara ärlig vet jag inte hur jag ska förklara det. Det är som en liten boll med en rymdgubbe i som fäller ut sig om den kommer i kontakt med metall, till exempel ett kylskåp. Tänk er nya tidens Pokémon...



Vi utökar önskelistan lite:

KLÄDER strl 104
Vindfleece från polarn och pyret, gul eller grön, strl 104
Jeans modell slim från Polarn, rosa
Lila tröja från Polarn



Filmer: Tingeling, Tingeling och älvornas hemlighet, Tarzan (tecknade), alla disneyklassikerna
Bionicle
Bakkugan
Lite svårare pussel
Målarböcker

RSS 2.0