Det tar form

2011-07-18 09:50:23 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r

Art Directorn och jag filar på inbjudan... Snart ska den postas...

Imorgon åker vi, det kommer att bli lättare att fortsätta arbetet på plats, all planering och så.

Min starka sida

2011-07-17 20:29:14 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r
Okej, vi funderade lite, pratade och överlade, och kom slutligen fram till att dop nu i sommar både blir smidigast och smartast, Så på ca två timmar hade jag 90% av dopet planerat och inbokat. Inklusive samtal med präst, musiker, fotograf mm. Tur att planering är min starka sida. Just nu väntar jag på min partner för att få inbjudningkorten klara för att postas.

Se till att inte ha något planerat den 7/8...

Sakna sakna sakna!

2011-07-15 16:25:48 Arvid 0 K o m m e n t a r e r

Telefon med mitt stora hjärta idag:
"Men mamma, du behöver inte oroa dig så mycket, jag kommer ju snart hem igen".

Jag pratade alls inte om att jag var orolig, jag skulle inte säga nåt sånt till honom, utan vi skulle avsluta samtalet och jag sade att vi längtade efter honom, då svarade han sådär.




När jag var gravid tänkte jag på hur det skulle kännas att ha två barn. Att älska två. Kunde jag känna för någon som jag gör för dig? Svaret är nej, det går inte. Det spelar ingen roll om man har två eller fem barn, man kommer aldrig att känna samma för dem. Jag älskar dem båda, men på lika olika sätt som jag älskar Johan och Arvid. Det finns inget mer eller mindre, det finns bara kärlek. Familj. Men kärlek som tar sig i uttryck på hundra olika sätt, för de är olika på hundra olika sätt.

Och när en av dem inte är hos mig saknar jag denne. Jag saknar Arvid, min förstfödde, min stora pojke.
Han är allt jag ville ha. När jag väntade Arvid sade jag att jag inte brydde mig om ifall det var en pojke eller en flicka, men pressade man mig bekände jag att jag gärna ville ha en pojke. En mammas stora pojke, som kunde bli en storebror till sina småsyson, som kunde finnas där för mig en dag, som kunde vara som europeiska pojkar mot deras mammor. Arvid är också en särskilt mjuk pojke, kanske tiden vi hade ensamma formade honom. Kanske tar han för mycket ansvar för andras känslor (som jag), citatet ovan tyder på det. Han är lik mig på så många olika sätt, hoppas jag kan hjälpa honom genom livet, och kanske undvika visa smällar som jag gått på.




Mörkhårig jag och liten Arvid, ca 3 veckor. 

Livs leende

2011-07-15 12:39:37 Liv 0 K o m m e n t a r e r
Liv har lett mot mig, både idag och igår. Flera gånger. Och nu pratar vi inte magknipsleenden, utan riktiga! Jag som började tro att hon hade ärvt sin pappa, mister bisters minspel. Tyvärr så har jag inget kort på detta då hon stelnar till så fort jag tar fram kameran, och istället studerar hon den med stor intensitet.


Djup koncentration...

Semester

2011-07-15 10:50:55 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r
Idag startar semestern. Ja, fast jag har ju redan varit på "semester" ett tag, men idag är Johans sista dag innan fyra veckors ledighet. Johan ska förresten byta jobb, han börjar en ny tjänst den 1 september, på ett annat företag. Han ska då bli italienare på heltid och inte bara som hobby ;-)

Jag väntar på att Liv ska vakna, hon sover fortfarande sin morgonslummer. Tjejen har blivit så duktig på rutiner under natten, hon har varit som en klocka den senaste veckan. Äter klockan 22, sen vaknar hon 02 och 06 för att äta, sen sover hon till 9-10 och tar ett mål då och slumrar gärna en stund till efter det. Jag föröker hålla samma tider på dagen; äta klockan 14.00, 18.00 occh 22.
Alltså 2-6-10... 2-6-10... Sex mål om dagen.


Har beställt lite pocketböcker att läsa under semestern. Egentligen föredrar jag ju inbundet men det är lättare att hålla i en pocketbok och amma samtidigt. jag beställde dem från cdon och använde mitt vanliga konto. När jag skulle skicka efter dem kryssade jag däremot i att jag ville ha böckerna levererade till en annan adress än min vanliga och skickade dem till min mor. Jag tänker att det vore synd att böckerna kom hit till Malmö, när vi kommer ha semester i Sundsvall. När man köpte böckerna fick man också massa erbjudanden, varav ett var en valfri Disneyklassiker för under hundralappen. Klickade hem Dumbo åt Arvid, den hade han inte i sin samling. Sen igår hände nåt konstigt. Filmen kom hem hit! Ännu inget spår av böckerna, förhoppningsvis har dessa gått till Sundsvall som beställt. Dumma cdon. Tur att den kom så fort att vi fortfarande var hemma!

Jaja, massa meningslöst svammel blev det. Men en uppdatering iallafall.

Mammas pojke Pappas flicka

2011-07-13 11:33:02 Familjen 0 K o m m e n t a r e r


Visst liknar Liv Johan väldigt mycket men vad gör väl det när jag har den här lilla kopian av mig själv?

Liv 4 veckor

2011-07-12 15:21:35 Liv 1 K o m m e n t a r e r
Idag var vi på 4 veckors kontroll hos bvc. Allt såg bra ut och Liv fick som vanligt komplimanger för att hon är så fin i huden. Hon är varken torr eller fet och det är tydligen bra. Hon sa också att det var ovanligt med blonda barn med så mycket hår. Viktuppgången på de fem dagar som gått sedan senaste vägningen var mycket bra, och vi fick bara lovord. Nu händer inte mycket mer spännande förrän läkarkontrollen vid 8-10 veckor, den får vi ta när vi kommer tillbaka från Sundsvall. De ville att jag skulle väga henne en gång i Sundsvall också, för att hålla koll så hon fortsätter uppåt.

Vikt:
Förra veckan (5 dagar sen): 4290
Idag: 4490

Uppgång: 200 gram


Så en liten bild tagen idag, på fyra veckors tjejen:

Det där med genusdebatten och barnkläder.

2011-07-12 11:52:05 Myself 0 K o m m e n t a r e r

Jag har tänkt länge att jag ska förtydliga mig en gång för alla, då jag gärna slänger in ett ord i den här debatten, men kanske inte har löpt linan fullt ut, trots att jag känner att jag står med torra fötter så att säga.

Genusdebatten
Genusdebatten är skev och har tagit en rejält dålig riktning! Detta har vi alla "feminister" att tacka för, som verkar anse att enda sättet för tjejer att slå sig fram i världen är att de blir män. Rosa på en flicka?!?! Fasa. Och ve den som rakar sig under armarna eller verkar trivas med att vara hemma med barnen...

Genus handlar om att ingen ska begränsas utifrån sitt kön. Det finns sju diskrimineringsgrunder inom arbetslivet och detta är en av dem. Det är en självklarhet för mig som pedagog, likaså för mig som mamma. För de flesta tror jag, och ändå stöter man ofta på människor som blir störd eller inte alls förstår. Eller ännu värre, de som försöker men helt enkelt har helt fel syn på vad genus egentligen handlar om. De som kallar sina barn hen, istället för han eller hon, de som tycker att flickigt är fult och fel, en "könsroll". Att helt plötsligt börja klä ut flickor till pojkar eller förbjuda dem att använda lackskor, prinsesskänningar, rosa... Det är att begränsa dem på det sätt som man strävar efter att motverka! Likaså att förvägra pojkar att leka lekar som klassiskt ansetts som typiska "pojklekar", eller plocka bort alla leksaker som anses vara genusbetingade, till exempel kokspisen, familjehörnan med dockor, bilarna eller tågbanan. Helt fel!

Jag är så trött på genusdebatten, själva faktumet att det finns en genusdebatt är ju exakt vad man vill motverka. För den lägger ju fokus på ifall barnet är en pojke eller flicka, vilket genus de har. En individdebatt är att föredra. Vem är Kalle/Anna, vad tycker just han/hon om att göra. Detta är vad jag lägger fokus på i mitt arbete och kämpar för att få andra att göra också.


Barnkläder
Ja, det är ingen diskussion om att det är sjukt att overaller som är tänkta för flickor och hänger på den avdelningen på barnklädesaffärerna inte bara håller värmen sämre utan dessutom är svårare att röra sig i då de ofta är insvängda i midjan. Detta eftersom "flickor inte leker lika aktivt som pojkar utomhus". Det är också väldigt konstigt att när man handlar kläder på flickavdelningen så är dessa mindre i strl än motsvarande centilong på pojkarnas avdelning. En centilong är väl alltid en centilong?
Detta är sjukt, men det är inget jag vill eller orkar ta striden eller debatten för. Andra gör det, och det är bra, för visst vill jag att Liv ska kunna vara ute lika länge som Arvid även om hon väljer en overall som är rosa till färgen (även om det är troligt att Arvid skulle välja den rosa med). Alltså är det bra att debatten om det skeva inom barnklädesindustrin förs, men det är inte min debatt, av den enkla anledningen att jag inte brinner tillräckligt mycket för detta.

Mina barns kläder däremot, engagerar mig och tänder en gnista när det blir diskussion. Det är i det här ämnet jag vill förtydliga var jag står. Självklart får Liv ha rosa kläder! Jag tycker till och med att det är fint, har själv en del rosa plagg i min garderob. Men lika självklart borde det vara att Arvid får ha rosa kläder. Lika självklart är det att han får det. Inget av mina barn ska begränsas i sitt stilval utifrån deras genus. DET är genustänk. Så kommer vi till sist till det ämne där debatten brukar hetta till: klänning på en pojke?!?

Självklart är det så att det är jag som förälder som bestämmer vad jag köper till mina barn. Och att springa ut och köpa en klänning till sin son bara för att visa hur fritänkande man är, är också ett skevt genustänk. Om du däremot tycker att din son är väldigt fin i klänning, och barnet håller med, så är det klart att du ska köpa det till honom. Av samma anledning som jag köper randigt och blått till min son. Att ha ett bra genustänk är att inte ha något genustänk! Jag köper inte klänningar till Arvid, av den enkla anledningen att jag inte tycker att det är hans stil, jag tycker inte det passar hans drag. Och så länge jag köper kläderna bestämmer jag, med mer och mer inrådan från barnen ju äldre de blir. Än så länge är de så små att jag ensam bestämmer. Men, när Arvid däremot får en klänning av Mira som hon vuxit ur, och han älskar den, vill gärna ha den på sig, hemma, på förskolan, på mataffären, så är det inte min roll att vägra honom det! Varför skulle jag? Ska jag motivera min vägran med att pojkar inte får ha klänning? Säger vem? Det är bara biologin som begränsar vad de kan och inte kan, inte deras genus. Det är inte vår plats som föräldrar/vuxna att föra in våra egna föreställningar gällande vad pojkar respektive flickor bör vara i barnens värld, så pass borde vi veta vid det här laget att världen är föränderlig, och att saker och ting inte ser likadana ut för oss som de gjorde när våra föräldrar var små, så varför skulle de göra det för våra barn?


Det var allt för mig, hoppas jag gjorde klart att min flicka gärna får ha rosa, likaså min pojke. Och att ett bra genustänk är att bortse från genus. Cred till er som läst ända hit, det kan bli dryg läsning för den ointresserade.


Liv är söt i rosa.

Strandhäng in my heart

2011-07-12 11:21:27 Vardagen 1 K o m m e n t a r e r


Tjejerna. Ni är bäst!



Hemmabakta kladdkakemuffins glaserade med kesella och toppade med jordgubbar.
(Känner pressen från Hanna)



Klart vi grillade på stranden.



Föräldraledighet

2011-07-11 14:11:17 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r
Kommer så sakteliga in i rutinerna med föräldraledighet. Bokar in fika med kompisar (Lisa och Gry imorgon), går och kollar Livs viktuppgång, ammar, promenerar med vagnen (kungsparken idag).
Så skriver jag listor. Älskar att skriva listor, det är sånt som ger vardagen struktur. Det kan handla om planer, saker att göra, drömmar... När jag studerade hemma skrev jag alltid listor, det ger en bättre överblick!

Just nu jobbar jag på en lista över allt som inte får glömmas att ta med på semestern. Tänkte att den skulle bli så lång men än har jag bara tre punkter. Nån som har några förslag?

Liv muttrar här bredvid mig, hon är visst trött på att "jobba vid datorn". Dags att ge henne lite mat kanske.


Liv som hjälper mig att betala räkningar.

Mina barn

2011-07-10 15:10:47 Familjen 0 K o m m e n t a r e r
De är inte mer lika än såhär. Knappt någonting alltså... Men på sina olika sätt är dem de vackraste barn som någonsin fotograferats!



Arvid 2 veckor


                  
Liv 2 veckor

Pappas flicka

2011-07-08 14:03:18 Liv 0 K o m m e n t a r e r

Liv är en liten kopia av Johan som baby har vi konstaterat. Johan fick ett album av Maggan från när han var nyfödd och på vissa bilder skulle det kunna varit Liv. Hon kanske är lite finare i dragen, lite "flickigare", men de är väldigt lika!

Det är så spännande med ett litet barn, att följa utvecklingen, se dem forma sina drag, växa upp till en alldeles egen individ. Har vi tur får Liv det underbara riktigt bruna hår Johan hade i skolåldern (men slipper det gråa som han har nu). Kanske hon får mina ögon och ögonfransar, som hennes storebror. Kanske får hon Johans tjocklek på håret, eller min stjärthaka... En liten människa som är en blandning av oss båda, men ändå en helt egen liten person, med sina egna personliga drag...

Just nu ser hon iallafall mest ut som pappas flicka...

BVC 7/7

2011-07-07 15:26:40 Liv 1 K o m m e n t a r e r
Förra veckan: 3910
Idag: 4290

+380 gram.

Liv fortsätter att öka fint i vikt. Nästa vecka ska vi på 4 veckors kollen, sen behöver vi inte gå dit lika ofta längre. Skönt att veta att allt tycks fungera som det ska, ettt kvitto till mina bröst liksom ;-)

Syskon

2011-07-06 11:37:55 Familjen 0 K o m m e n t a r e r
De är så underbara mina barn! Finns det något vackrare ord? -Syskon.

För fyra år sedan blev jag mamma till världens finaste prins. Tänk att jag får uppleva glädjen och stoltheten att för tre veckor sedan välsignas med den sötaste prinsessan... Precis som alla mammor är jag förälskad, mina barn är det underbaraste som finns, och visst räcker kärleken till två. Minst två!












Fjärilar

2011-07-05 17:00:14 Shopping 0 K o m m e n t a r e r

Kolla vilken fin mobil Liv fick av Maria m. familj att ha ovanför sängen. Inga merchandisefigurer utan enkla vackra träfjärilar i olika färger, precis min smak!







3 ggr Arvid (3 ggr randigt)

2011-07-05 16:01:08 Arvid 0 K o m m e n t a r e r


Arvid äter en kaka på stranden.



De vackraste ögon man sett.



Med munnen full av köttbulle.

3 ggr Liv

2011-07-05 15:55:55 Liv 0 K o m m e n t a r e r


Liv tar ett bad.



Varm och svettig Liv med runda gosiga kinder



Liv som markerar en viss motvilja mot att ligga själv i soffan.

I Köpenhamn

2011-07-04 11:47:26 Äventyr och Resor 0 K o m m e n t a r e r





Fotograf: Nina Ersson

Det vackraste

2011-07-04 11:43:44 Vardagen 2 K o m m e n t a r e r
En av de fina sakerna med att ha Nina på besök är att det ofta tas så underbara bilder. Jag tycker att det är ren konst, Nina tog ju också alla bilder till vårt bröllop, och tillsammans gjorde vi också ett annat projekt innan bröllopet och jag beundrar verkligen resultatet! Alla kan äga en dyr kamera och trycka av ett foto, och jag vet att efterredigeringen i datorn gör en del, MEN det handlar mest om att se. Att förvandla ett vanligt porträtt till konst, eller ett välkänt landmärke till något nytt och spännande. I mina ögon är du en konstnär gumman, en med samma smak som jag själv.

Den dag vi har ett hus har jag en tanke om att bara ha konst med anknytning på väggarna. Gärna svartvita foton, med passepartout och svarta ramar. Stackars Nina den dag huset finns på riktigt och det är dags att börja inreda...

Här är iallafall lite bilder från besöket. Arvid i full fart på Ribersborg. Han är en riktig sommarpojke, som älskar stranden.




 

Besök

2011-07-03 12:45:04 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r
Vi har haft en strid ström av besök sedan Liv föddes. Våra föräldrar. Vänner. Igår var Johans kompis Andrej här och fikade litegrann. Sedan följde Johan med honom och hans kompis ut på stan en vända. Andrej verkade mycket förvånad att Johan "hade lov" att gå ut... Men varför inte? Jag och Liv hade en underbar tjejkväll på tu man hand, storebror somnade redan innan gästerna hade gått, vid halv nio.

I torsdags kväll åkte ett annat besök hem. Min fina vän Musse, även känd som Nina, som varit här sedan i tisdags. Tre dagar fick vi, det var underbara dagar med Köpenhamn, fika, stan, fika, babykräks, luncher, promenader, massa sol... Det är en stor skillnad på att ha tre hela dagar att umgås, prata och vara, och att träffas nån gång varannan månad, ofta med alla barnen, ofta bara några timmar en eftermiddag. Vi hann beta oss igenom alla ämnen som känns som att de legat på is i två år. Det finns något visst mellan oss, ett behov av den andra personen. För vi har ju faktiskt vuxit upp, tagit steget från studenter till "vuxna" tillsammans.

Jag: Jag tror vi har blivit vuxna Nina. I tre dagar har vi gått på stan och varit i Köpenhamn och allt, men det enda vi i stort sett lagt pengar på är mat och fika. Vi har liksom inte shoppat eller nåt...
Nina: Har vi inte alltid varit så? Allt vi la pengar på på gymnasiet var ju mat, det är inte som att vi köpte massa kläder direkt...
Jag: Du har rätt, mat och kontantkort till mobilen, det var allt vårt studiebidrag gick till..


Kärlek. Lycka. Familj.

2011-07-03 12:29:37 Familjen 1 K o m m e n t a r e r
Älskar är ett starkt ord. Jag brukar vara sparsam med att använda det. Men dessa dagar är jag uppfylld av kärlek. Och lycka. Och visst vet jag att det är hormoner som rusar runt i min kropp, att amning ger ett lyckorus, att efter en förlossning är man psykiskt påverkad. Men jag är så glad. Och tacksam.

Jag älskar min man, vi förändras hela tiden och mognar och växer ihop. Johan är perfekt, inte som person, utan perfekt för mig. Och det är väl det allt handlar om?
Jag älskar Arvid, den lilla viljestarka tänkaren. Hans sidor och olater, hans underbara sätt med sin lillasyster.

Och jag älskar den lilla varelsen som sover på mitt bröst, totalt beroende av oss. Lilla Liv, som känns som det perfekta komplementet till vår familj. Som låter som en astmatiker på crack när hon är hungrig, men istället aldrig skriker.

Vaken och stark

2011-07-01 19:16:54 Liv 0 K o m m e n t a r e r
Liv tränar sin nacke varje dag nu. Hon blir stadigare och stadigare, samtidigt som hon blir vaknare och vaknare. Man kan nästan föra samtal med henne nu, dvs. jag pratar och hon lyssnar. 

Det är väl så samtal går till?

BVC

2011-07-01 19:06:49 Liv 0 K o m m e n t a r e r
Igår var vi på vägning på BVC. Det var mycket spännande tyckte Liv och jag. Kanske mest jag. Liv åt litegrann i väntrummet och bajsade litegrann på skötbordet. Det är drop in till vägningen och vi kom ganska sent så vi fick vänta en stund. Liv roade sig med sina vanliga ljud och jag tror att de andra föräldrarna undrade vad det var för en liten pipleksak som satt där. Hon kan ju vara ganska ljudlig vår lilla skatt...

Vikten såg iallafall bra ut, och jag behövde inte komma på någon drop in vägning innan nästa läkarkoll den 11/7 om jag inte själv tyckte det behövdes.

LIV
Födelsevikt: 3445
1 vecka: 3560
2 veckor: 3910

Vår lilla lilla tös lägger på hullet och blir större. Dressen hon hade på sig när hon åkte hem från BB är för kort i benen nu. Hon håller på att lämna strl 50 och gå upp till 56. Det går så fort. Hon är mycket mer vaken nu också, och efter två veckor fick hon koll på dygnsrytmen så att hon inte längre har sin vakenperiod mellan 10 och 02 på natten. Nu äter hon ganska regelbundet var tredje-fjärde timme, nattetid äter hon vid 24 och 03, sedan vaknar hon vid 7-8 för ett morgonmål och tar sedan gärna sovmorgon till 10-11. Helt okej!
RSS 2.0