Saknad, hormoner och sömn.

2011-06-27 11:13:22 Liv 0 K o m m e n t a r e r
Jag saknar Liv.
För en kvart sedan låg hon och snusade på min bröstkorg, alldeles tillfreds, och gjorde sina vanliga kattungeljud. Vi kallar henne vår lilla kattunge, för hon kan låta som en, både kurra och pipa. Sedan gick storebror på toaletten och bajsade. Detta betyder att jag måste lämna vår varma koja i soffan, lägga Liv i hennes säng eller vagn och gå och hjälpa Arvid. Trist. Nu sover hon vidare i sin vagn och jag sitter här ensam under filten och saknar henne.

Det är lustigt det där, vissa tillfällen väntar man bara på att hon ska somna. Men så fort hon sover och jag har armarna fria så saknar jag henne. Hon luktar ju så gott. Och är så varm. Jag är förälskad. Alldeles kär i min lilla prinsessa.



Prinsessan har förresten inte programmerat om sin dygnsrytm till livet utanför magen än. Hon tycker fortfarande att det är okej att vara vaken mellan 24-02 på nätterna. Mamman tycker att det kan vara lite tröttsamt, speciellt om hon gärna vill äta och kräkas den tiden. Igårkväll försökte jag vyssa henne i vagnen. Och i famnen. Och amma henne lite till. Byta på henne. Lägga henne i spjälsängen. Ge henne nappen. Inget nådde så stor framgång. Men så länge hon sover fint sen mellan 02-04 och 04-08 så får man ju ändå den sömn man behöver. Och som bonus brukar det finnas möjlighet att ligga kvar i sängen och slumra mellan 08-10.


Idag är första dagen Johan är tillbaka på jobbet. Så nu saknar jag honom också. Arvid är ledig idag och hemma med oss. Det kan behövas då han var uppe sent hela helgen och inte har haft så mycket tid att pyssla själv hemma. Nu leker han intesivt på sitt rum, pratar och sjunger och grejar med sina bilar och leksaker. Han fick en ny monstertruckbil av Johans kompis Mathias som var på besök igår, Liv fick ett sommarset med linne och shorts som hon borde kunna ha lagom till semestern. Det är roligt med alla dessa presenter till barnen, men undra om folk har missat att mamman föder barnet, pressar ut den där lilla mysiga klumpen som alla vill besöka och hålla i. Var är mammans presenter? ;-)

 

Stokke Newborn Set

2011-06-25 13:01:19 Shopping 0 K o m m e n t a r e r
Liv har fått en stol. En vit Stokkestol med babyinsats till. Och vilken grej, vi är mycket nöjda! Man klickar på babyinsatsen på stolen, och vips så har man en babysitter vid bordet. Då kan den lilla babyn sitta med oss andra vid bordet istället för att ligga i vagn på sidan om eller sitta på golvet i babysitter.



Liv i sin stokketol.

Hon blir alltmer vaken, eller som Johan sa: "hon blir roligare och roligare för varje dag". Detta var igår när hon upptäckte biet från Libero för första gången. Hon fixerade, och selade och vindade med blicken efer det en lång stund...



Och efter en sån ansträgning blir man förstås lite trött...

Grisens år

2011-06-23 23:00:43 Arvid 0 K o m m e n t a r e r
Idag var Ulrik och Xiao här med sina barn och hälsade på. De gör ett mellanstopp inför sin semester i Europa för tt fira midsommar med oss. Xiao är kinesiska och vi kom in på de kinesiska djuråren, jag är född i tigerns år och Liv är född i kaninens. Jag frågade vad Arvid var, som är född 2007. Han är född i grisens år och Ulrik slog upp det med mobilen och läste om de som är födda i grisens år.


Grisar är varelser med stor godhet inombords. Att glädja andra är vad som uppfyller Grisens dag, och det görs ofta och gärna. Grisar, i motsats till vad som sägs i västerländsk kultur, anses vara mycket intelligenta, och kanske är de klokast av alla de tolv djuren. De spenderar aldrig mycket på sig själva, varken tid eller pengar och kan därför ibland uppfattas av andra som slarviga.

Grisar har ofta stora bekantskapskretsar som de spenderar all sin tid med, när de inte är hemma hos familjen. Just familjen är Grisens enda svaga punkt, då de ofta kan lägga för stor vikt vid att allting skall gå som de har planerat. Detta kan leda till depressioner och ledsamhet, särskilt då om man inte regelbundet träffar familjen vid matbordet och umgås. I slutet av året tackar Grisen för det år som har varit, samtidigt som han välkomnar det nya.


Precis när Ulrik läste det stycket om familjen så pratade vi om Arvid i den nya familjesituationen. Han är otroligt hjälpsam min stora kille, hämtar allt jag behöver under tiden jag ammar och är så stolt över sin lillasyster. Han har visat upp henne för alla kompisar på förskolan och han vill ogärna lämna hemmet utan henne. Han verkar ha tagit övergången till att vara storebror väldigt bra, jag hoppas han tycker att jag tagit övergången till tvåbarnsmamma lika bra.

Ännu har vi nog inte landat riktigt i den nya familjen, men det är inte mycket jag skulle vilja ändra på!

LIV

2011-06-22 23:34:18 Liv 0 K o m m e n t a r e r


Alldeles ny hos mamma.



Hos pappa.



Öppnar de vackra ögonen.



Knappt ett dygn gammal, på BB med mamma.



Första mötet med storebror.



Mys på pappas mage, första kvällen hemma. Två dygn snart.



Godmorgon älsklingar.



Mormor på besök.



Och farmor på besök.



De finaste barnen!

1 vecka

2011-06-21 23:40:05 Vardagen 0 K o m m e n t a r e r
Jag har gett mig själv en vecka ledigt. Kommer alltså att vara tillbaka här imorgon. Världens bästa prinsessa är idag en vecka gammal, kan man tänka sig?

Hon är alldeles underbar, tänk att hon hamnade hos oss...



Uppdatering kommer.

Ingen action på hemmafronten

2011-06-13 11:40:40 Graviditet 2 K o m m e n t a r e r
Jag isolerar mig för om jag ringer nån blir de ju hysteriska... Ännu värre om de missar mitt samtal... Jag HÖR AV MIG! DET ÄR SANT!

Tror folk att jag skulle föda ifred och sen gömma mig och babyn under en sten eller?

Annars lugnt. Babyn kan helt enkelt inte födas. Det passar inte så bra just nu. Idag är det besök hos BM och sen är det faktiskt sommaravslutning med djungelvernissage på Arvids förskola. Imorgon har Johan viktiga möten och ska lämna in bilen på verkstaden. Onsdag tycker jag blir lite nära våra besök från föräldrar som inleds på fredag. Så that's it! Det blir ingen baby helt enkelt.


Egentligen är jag inte så sur. Men att låta går ju. Har satt mobilen på ljudlös och tänker... den som väntar på nåt gott...

Ändrade mig...

2011-06-09 11:27:47 Graviditet 1 K o m m e n t a r e r
Persimon som ska mogna eller inte, insåg att du inte alls får bestämma när du ska födas själv.

Storebror har sommaravslutning på sin förskola med vickning och djungelvernissage och sånt på måndag, den 13, titta ut före dess! Hör du det? DET ÄR ORDER FRÅN MAMMA!


29/5 (mors dag) - Min gissning
1/6 Johan
2/6 Lasse
3/6 Mormor Ewa
4/6 Morfar Stig
5/6 Jossan
6/6 Emelie
7/6 Hanna H
8/6 Sofia
9/6 Sara
10/6 Helena
11/6 Nina

Den lilla Persimonen

2011-06-08 10:06:53 Graviditet 0 K o m m e n t a r e r

Lillis missade sin födelsedag, det står klart nu. Idag är vi en dag över tiden. Men det känns helt okej. Jag ser det som att lillis är en frukt, en Persimon kanske, som mognar i sin egen takt. Ett äpple faller inte från trädet förrän det är moget, och babyn kommer inte ut ur magen förrän den är mogen.

Det finns bara två aspekter i ekvationen som bekymrar mig just nu. För det första är ju Persimonen enligt beräkningar lite stor. På andra tillväxt ul beräknade de att h*n skulle väga 3700 om h*n föddes på beräknad dag. Det var ju igår. Och du går väl upp en 50 gram om dagen eller nåt... Det är skönt för dig att få bli lite större och slippa frysa när du kommer ut och vara stadig och rund, men din mamma ska ju också föda ut dig. Tänk på det lillis.
Det andra som bekymrar mig lite är gästerna som bokat in sig för ett besök senare i juni. Arvids och Persimons mormor kommer den 17 juni, om nio dagar, och jag ser gärna att Persimon är några dagar då, vill gärna ha lite tid för oss själva, att hitta familjen så att säga. Persimonens farmor och farfar ska åka neråt på husbilssemester nån gång till helgen, och vi vill ju inte att de missar oss.

Så nu tänkte jag inte vara tjatig, men skulle du kunna tänka dig att födas nån gång mellan nu och... låt oss säga den 11?

Missförstod du informationen?

2011-06-07 20:05:47 Graviditet 0 K o m m e n t a r e r
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 6 fulla dagar (v39+6).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum idag
Du har 0 dagar kvar till beräknad förlossning

Det här var ju DIN dag lilla vän. Nu är det inte mycket kvar av den. Du hinner än om du skyndar dig :-)

6 juni

2011-06-06 12:50:05 Graviditet 0 K o m m e n t a r e r

Det blev ingen liten dansk igår, och inte verkar det som att det blir något nationaldagsbarn idag heller, sorry Emelie som gissat på det. Den lille rackaren verkar trivas himla bra där inne. Nästan så man vill säga till på sparken när det bökar runt att nu får det faktiskt vara nog, dags att möta världen och mamman och pappan.

Fast, vad skulle ett nationaldagsbarn hetat? Gustav Vasa? Svea?

Nej, kanske den lilla gynnaren vill upprepa storebrors bedrift och födas på sin beräknade dag. Det vore nåt va? Men den turen har vi nog inte två gånger. Så vi siktar in oss på övertid...

4 dagar till BF

2011-06-04 10:36:49 Graviditet 0 K o m m e n t a r e r
Det var snällt av dig lilla baby att vänta med att födas till att din storebror var hemma igen. Nu är han hemma, och man kan lätt säga att det är fritt fram för dig. Verkligen fritt fram! När som helst nu skulle passa oss bra.

Annars inför helgen har vi inga speciella planer. Det är varmt, otroligt varmt, så jag funderar på att använda min nya baden-baden litegrann på uteplatsen. Pug Henry och krigets vindar håller mig sällskap. I eftermiddag är vi bjudna hem till Irvana för lite umgänge med henne och Maria plus barn. Arvids planer är att vara ute "hela dagen".

Men idag är det fyra dagar före, samma som jag och din pappa. Vill du födas idag?


29/5 (mors dag) - Min gissning
1/6 Johan
2/6 Lasse
3/6 Mormor Ewa
4/6 Morfar Stig
5/6 Jossan
6/6 Emelie
7/6 Hanna H
8/6 Sofia
9/6 Sara
10/6 Helena
11/6 Nina

V. 40

2011-06-01 09:39:26 Graviditet 0 K o m m e n t a r e r
Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.
RSS 2.0